Befolkningen lider i rød zone i Siem Reap

  • af

Det så ellers så lyst og lovende ud, fortæller missionær Johannes Jensen, der sammen med sin familie er udsendt til byen Siem Reap i det nordlige Cambodja.

“For blot tre uger siden var der tale om, at skolerne snart skulle åbne. Smittetallene var lave, og der var generelt en positiv stemning om håndteringen af corona.”

Men det har forandret sig på kort tid. Nu er der igen stigende smittetal, så byen er nu inddelt i zoner, der er bevogtet af vagter og afspærringer.

Antallet af fattige familier er steget fra 6.000 – 10.000

“Vi bor lige nu i mørkegul zone, men stort set alle områder omkring os er røde. Det er kun tilladt at forlade sit hus i meget begrænset omfang.”

Det betyder, at folk ikke kan komme på arbejde og har svært ved at få mad og medicin, og det øger fattigdommen i byen betydeligt, fortæller Johannes Jensen.

“Før corona var der omkring 6.000 familier, som levede i fattigdom i Siem Reap, nu er tallet steget til 10.000.”

“Over halvdelen af dem bor i den røde zone, og de får hver en nødhjælpspakke, som består af 10 kilo ris. Sikkerhedsnet og hjælpepakker, som vi kender det fra Danmark, er bare en helt anden virkelighed her.”

Arbejde og sprogundervisning sat på pause

For familien Jensen betyder nedlukningen, at alt arbejde og sprogundervisning er sat på pause, og med en langsom internetforbindelse giver det ikke den store mening med online-undervisning.

Også for den anden danske missionærfamilie i byen, familien Kronborg, betyder de mange restriktioner, at deres bevægelsesfrihed er meget begrænset, fortæller de.

“Det er den tredje nedlukning, vi oplever i Cambodja. Vi skal ifølge reglerne blive på vores adresse, men har dog lov til at gå ud tre gange om ugen for at købe mad.”

Det gør det vanskeligt for dem at udføre deres arbejde, siger de og fortæller, at deres vigtigste opgave lige nu derfor er at holde god kontakt med lokale venner og ansatte og hjælpe dem, hvor de kan.

Vi kan ikke tillade os at have ondt af os selv, når andre lider

“Når vi ser, hvor meget de lokale lider i denne tid, kan vi ikke rigtig tillade os at have ondt af os selv. Vi bliver taknemmelige for de vilkår, vi har som udsendte af LM, og vi mærker forbønnen, det sætter vi pris på i en situation som nu,” siger Johannes Jensen.

“Det er selvfølgeligt surt, at vi igen er underlagt restriktioner, men på mange måder har vi det godt,” siger Simon Kronborg.

“Midt i selvmedlidenheden og skuffelsen over situationen, har vi lige fået en meget trist besked, der sætter tingene i et helt andet perspektiv,” fortæller han.

“En af vores gode venner, en international missionær-kollega fra byen, har mistet sin søn på 18 år. Et kort sygdomsforløb endte i et pludseligt dødsfald. Drengen fik ikke den nødvendige behandling på grund af coronasituationen i landet. Det er så trist og uforståeligt og gør så ondt. Der er virkelig brug for forbøn for familien, der er i dyb sorg.”

> Læs mere om Luthersk Missions arbejde i Cambodja.

> Støt arbejdet i provinsen omkring Siem Reap.