Efterskoleelevers pantflasker blev til nødhjælp

  • af

“Det var en helt unik oplevelse for eleverne at uddele nødhjælpspakkerne og se glæden i øjnene hos de familier, der modtog dem.”

Sådan fortæller viceforstander Peter Jensen om den rejse, som Efterskolen Solgårdens internationale linje, ”Explore”, netop har været på til Siem Reap i det nordlige Cambodja.

Nødhjælpen var sponsoreret af pant fra flasker, som eleverne selv havde indsamlet hjemme på Solgården, og pakkerne med mad blev uddelt i området Run Ta Ek, hvor en stor del af befolkningen lever på samfundets absolutte bund. 

”Tænk, at flasker indsamlet gennem et halvt skoleår kan brødføde godt 20 familier i en længere periode – det er ret vildt,” siger viceforstanderen, der var med på rejsen.

Børn og voksne sad i kø for at modtage hjælpen

På rejsen, som varede omkring ti dage, mødte eleverne en masse af LM’s missionsarbejde, blandt andet området Run Ta Ek uden for Siem Reap, hvor LM er ved at starte en ny skole.

Samme dag, som eleverne var på besøg, var der også indskrivning af elever til den nye skole, så der sad mange børn og voksne i kø, hvor uddelingen foregik, fortæller Peter Jensen.

“Eleverne havde selv været med til at pakke nødhjælpen i bilerne. De skulle selv overrække de tunge poser, og der blev taget billeder af alle.”

Følelsesmæssigt stærkt at opleve de store behov

“Det var en vild følelsesmæssig oplevelse at se ældre, unge og børn få nødhjælpspakker med ris, nudler og basale fødevarer, mens vi andre lige havde spist os mætte i en lækker sandwich, men sådan er verden også,” siger viceforstanderen og fortæller, at det har været lærerigt for både elever og lærere at være en del af.

Han fortæller også, at mødet med fattigdom er noget, missionær Johannes Jensen flere gange under turen har forberedt eleverne på, kan være svært.

“Samtidig har han understreget over for dem, at man ikke skal skamme sig over den rigdom, man har fået, men øve sig i at være gavmild.”

Sodavandsflasker har fået en tydeligere værdi for eleverne

“Vi er fulde af indtryk, og det er tydeligt, at vi i den grad har fået mission, gavmildhed og diakoni ind under huden på denne tur,” fortæller Peter Jensen.

Nogle oplevelser har da også allerede brændt sig fast i eleverne, fortæller han.

“De har allerede givet udtryk for, at sodavandsflasker har fået en meget tydeligere værdi for dem, nu hvor de har set, hvilken forskel de kan være med til at gøre.”

> Læs mere om elevernes oplevelser fra rejsen og om linjen Explore på skolens hjemmeside.