Festrejse skal markere 75-års jubilæum i Ulanga

  • af

For 75 år siden kom den første LM-missionær, Niels Thygesen, til Ulanga-dalen i Tanzania. Og det skal fejres, fortæller missionskonsulent Ole Malmgaard. 

Derfor arrangerer LM en festrejse til området i midten af september, så man kan se, hvor det hele startede – og opleve lidt af, hvad arbejdet har udviklet sig til.

Et hovedelement i rejsen er en festgudstjeneste, som den lutherske kirke i Ulanga-Kilombero Stift arrangerer for at markere 75-års jubilæet. 

”Selv om kun få personligt husker Else og Niels Thygesen, betragter de LM’s missionsindsats med tak og glæde. Mange ser LM som deres åndelige forældre,” forklarer Ole Malmgaard.

En missionær på vej over broen over Ulangafloden i 1960.

En vidtforgrenet indsats i over 50 år

Den 1. september var samtidig starten på en selvstændig LM-indsats i en region i Tanzania. Ellers havde man altid arbejdet side om side med andre missionsselskaber.

Det blev begyndelsen på en vidtforgrenet indsats med både evangelisering og diakoni. Et af de store indsatsområder var Lugala Hospital og bibelskolen på Tumaini Camp. 

De sidste LM-missionærer forlod området i 2005, hvorefter den tanzaniske kirke selv har kørt arbejdet videre.

Besøg på både Lugala hospital og i Iringa

De endelige datoer for rejsen er ikke på plads endnu, men man planlægger efter, at den bliver 10-12 dage i alt.

Halvdelen af tiden forventes at blive i Ulanga, hvor rejsedeltagere ud over festgudstjenesten skal se det nuværende arbejde, men også besøge nogle af de gamle steder, hvor LM arbejdede. 

Det vil være oplagt at komme til Lugala hospital, mener Ole Malmgaard.

LM var med til at opføre Lugala hospital i 1960’erne.

Den anden halvdel af rejsen skal deltagerne være i Iringa på Det lutherske Missions- og Retræte Center i den tidligere danske skole i byen.

Erfarne Ulanga-missionærer med i planlægningen

Ole Malmgaard har selv været missionær i Tanzania ad to omgange, men han har ikke arbejdet i Ulanga.

Alligevel er han ikke bekymret for at overse vigtige ting omkring jubilæet.

”Jeg arbejder nemlig sammen med erfarne folk om at planlægge turen. Både landerepræsentant Peter Bech og pensioneret missionær Bent Houmaa Jørgensen har arbejdet i Ulanga, og vi er i tæt dialog med biskop Mtenji i Ulanga-Kilombero Stift om planlægningen,” siger han.

Ole Malmgaard opfordrer til, at man henvender sig – både med historisk viden og med interesse om at deltage i turen.