Kendt kunstner udsmykkede Sædding Efterskole

  • af

LM’s efterskole i Sædding havde onsdag den 15. marts fornemt besøg af kunstmaler Poul Pava.

Kunstneren er kendt for sine karakteristiske malerier af mennesker i “naiv” eller “barnlig” stil, og skolen har i forvejen flere af hans motiver hængende i en stue, som i daglig tale kaldes Pava-stuen.

Under sit besøg dekorerede han hele den ene endevæg i Pava-stuen til stor nysgerrighed og interesse blandt skolens elever og lærere.

“Skal dit billede hænge skævt?”

Det var en af skolens elever, der havde skaffet kontakten til kunstneren.

Eleven havde en dag undret sig over et af billederne og tog et foto af det med sin mobiltelefon og sendte det i en sms til kunstneren med spørgsmålet: “Skal dit billede hænge skævt?”

De to skrev sammen, og det endte med, at Poul Pava foreslog: “Skal jeg ikke komme over til jer og male en hel væg? Det kommer i hvert fald aldrig til at hænge skævt.”

Tilbød at komme helt fra Bornholm til en rimelig pris

Da skolens forstander Mads Hessellund blev præsenteret for idéen, var han først betænkelig.

“Jeg tænkte, at det måtte koste en formue at få ham til at komme og male et helt vægmaleri.”

Men da kunstneren, der er bosiddende på Bornholm, tilbød en yderst rimelig pris, slog efterskoleforstanderen til.

En skole med plads til skæve eksistenser

Det nye vægmaleri i opholdsstuen har skabt delte meninger på skolen. Nogle synes ikke, det er pænt. Andre synes, det har givet stuen et frisk pust, fortæller Mads Hessellund.

Han er dog ikke i tvivl om, at kunstnerens besøg på skolen var en stor oplevelse og blev lidt af et vidnesbyrd for eleverne.

“Han taler meget og kan virke provokerende og siger åbenlyst, at han ikke tror på Gud. Men hans excentriske væremåde og kunst passer meget godt til en skole som vores, hvor der er plads til skæve eksistenser.”

“Det er også det, vi siger til eleverne: Vi tror på en skaber, der har dannet mennesket i sit billede. Nogle er skæve. Nogle passer ikke ind i rammerne. Det er der plads til – også en skæv fyr som ham.”

> Se flere billeder fra kunstnerens besøg på skolens hjemmeside.