Da Miriam en fredag formiddag stikker hovedet ind i ”grovkøkkenet” i LUMI-Genbrug i Skjern, får hun øje på en dame, som står og vasker potteskjulere rene for jord.
Det gør hun trofast hver anden fredag, fortæller hun, for hun vil gerne hjælpe, men hun er ikke så meget til at være ude i butikken.
”Det er hendes måde at bidrage til det missionsarbejde, LUMI udfører,” understreger Miriam Anna Myhre, sekretariatschef i LM, som har været rundt at besøge LM’s otte genbrugsbutikker siden hendes ansættelse i foråret.
Besøgene har været en øjenåbner for hende.
”Jeg har været en del af LM hele mit liv, men har nok altid betragtet LUMI som lidt sit eget. Men sandheden er, at LUMI-Genbrug er en afgørende del af LM og LM’s arbejde,” fortæller hun.
“Halvdelen af LM’s budget, omkring ni millioner kroner, kommer fra de otte butikker.”
Holder omkostningerne nede
På hendes rundtur er hun blevet slået over den professionalisme og den kvalitet, som præger genbrugsbutikkerne.
”Som barn er jeg blev trukket med i genbrugsbutikker og har forbundet det med rod og lugten af hengemte ting. Men når jeg er kommet ind i LUMI’s forretninger, har jeg tænkt:
‘Hold da op, hvor er her lækkert og tjekket’”.
De cirka 400 frivillige LUMI-medarbejdere på landsplan er det, som gør LUMI muligt.
Men med så mange ansatte er det vigtigt med organisering, systematiske vagtplaner og overblik.
”Det er et kæmpe arbejde, som kræver ledelse på højeste niveau, selvom alle er frivillige. Kun genbrugskonsulent Finn Larsen er den eneste lønnede medarbejder – på 20 procent.
Det er netop det, at butikkerne gør en dyd ud af at holde omkostningerne nede, som gør at de kan stå med så stort et overskud i sidste ende.
”Røde kors og Blå kors, som også har genbrugsbutikker, gør store øjne, når de hører om overskuddet, LUMI genererer” fortæller hun.
Der er brug for alle
Folkene i LUMI er ærekære og hårdtarbejdende, fortæller Miriam, men det er også et åbent fællesskab. Det er ikke kun kristne, som er frivillige i butikkerne.
”På den måde er det også lidt af en missionsmark.” Lige nu er det primært ældre og pensionerede, som lægger timer og kræfter i LUMI, men der er brug for, at de yngre generationer begynder at se, at LUMI også er for dem.
Og der er brug for de mest forskelligartede kompetencer – ikke kun kassebetjening og kundekontakt.
”Der er brug for nogle, som har lyst til at fotografere, stå for de sociale medier, stå med regnskab, tage sig af indretning og rengøring. Ja, og nogle som vil rengøre beskidte potteskjulere,” fortæller Miriam.