Norea skal undervise i dansk kultur og traditioner

  • af

”Det første fokus i vores projekt vil være på iranere, som bor i vores del af verden. De står nemlig med nogle andre problematikker i livet end iranere, som lever i Iran.”

Det siger daglig leder i Norea Mediemission, Ole Sørensen, om et nyt projekt, som Norea netop har lanceret.

Projektet er at lave en hjemmeside, som skal give hjælp til at komme ind i den danske kultur med undervisning og vejledning i, hvordan “systemet” fungerer og undervisning om kultur og traditioner.

Som koordinator på projektet har de ansat tidligere tværkulturel konsulent i LM, Claus Kristensen, fra den 1. december og tre år frem i en halvtidsstilling.

Indføring i dansk og kristen kultur

Målgruppen for den nye hjemmeside er flygtninge og indvandrere med muslimsk baggrund.

Det primære fokus er at indføring i kulturen, men man ønsker også at fortælle evangeliet for dem og give en indføring i den kristne tro og kultur og vidnesbyrd fra kristne. 

”Det er ikke decideret kristen undervisning, for hvis der er behov for det, er de allerede kommet lidt længere ind i kristen kultur,” siger Ole Sørensen.

Han tilføjer, at der allerede findes en del undervisnings- og oplæringsmateriale tilgængelig.

Et andet vigtigt mål for Norea er at hjælpe brugere af hjemmesiden til at finde ind i en kristen menighed.

Nye lydfiler til herboende iranere

Indholdet på den nye hjemmeside bliver primært lydfiler på mange forskellige sprog, så indvandrere kan lytte på deres eget sprog.

”Det første år vil vi primært arbejde med materialer på farsi/persisk. Det følgende år somali, og i 2025 vil det være et eller to nye sprog,” siger Ole Sørensen.

Han fortæller, at der allerede findes mange lydfiler på farsi, men de bruges især i forhold til iranere, som bor i Mellemøsten. 

”Derfor er der en række temaer og emner, hvor vi er nødt til at udvikle nyt indhold, som taler ind i de problemstillinger, som herboende iranere oplever og er udfordret af.”

Samarbejde med LM’s tværkulturelle konsulenter

Konsulenten på projektet, Claus Kristensen, er ansat af Norea, men arbejdet med – og dermed udgifterne til – den nye hjemmeside er et fælles projekt mellem Norea i Finland, Norge og Sverige og Trans World Radio i Holland, Canada og Europa.

Fra 2015-2021 var Claus Kristensen ansat som tværkulturel konsulent for LM i Østdanmark.

Med udviklingen af den nye hjemmeside får han igen samarbejde både med LM’s øvrige tværkulturelle konsulenter og med tilsvarende konsulenter i andre lande.