Den seneste måned har været en begivenhedsrig tid for generalsekretær i Luthersk Mission Søren Skovgaard Sørensen. I den har han besøgt både Oklahoma i USA og Reykjavik i Island.
Sådanne udenlandsrejser til USA og Island gør ham opmærksom på de større cirkler, som LM i Danmark er en del af.
LM kan påvirke globalt
I starten af august var generalsekretæren til Global Lutheran Forums konference i Oklahoma i USA.
Her skulle han blandt andet drøfte international mission sammen med 30-35 ledere fra nogle af de øvrige lutherske kirker i verden.
Og trods sin beskedne størrelse kan LM have indflydelse i et forum som dette.
”Selvom LM i Danmark er lille i forhold til andre gigantiske lutherske kirker rundt om i verden, kan vi faktisk påvirke med vores teologi. Vi er ikke en talstærk organisation, men vi har en sund økonomi og mange års erfaring med international mission, som vi kan give videre,” påpeger Søren Skovgaard Sørensen.
Så ved at deltage på en sådan konference kan LM være en del af missionsarbejdet i forskellige tredjeverdenslande uden selv at have missionærer i landet.
”Og det er netop en del af LM’s DNA hele tiden at ville nå længere ud med evangeliet,” siger han.
Sparring i Island
Siden tog han til Reykjavik for at være sammen med generalsekretærerne for de øvrige lutherske missionsorganisationer i Norden.
Udover værtslandet deltog folk fra Norge, Sverige, Finland og Færøerne. Dette netværksmøde fokuserede på nationale problematikker og national mission.
”Fordelen ved et nordisk fællesskab med andre ledere er, at vores kulturer ligner hinanden, og vi derfor står med lignende problematikker. Åndeligt, men også strukturel.”
“For eksempel er det lutherske missionsarbejde i Finland ligesom i Danmark delt op i afdelinger. Og der er også stor forskel på de forskellige afdelingers resurser,” fortæller Søren Skovgaard Sørensen.
Han påpeger, at det er godt at kunne hente hjælp og støtte hos fra nogle, som minder om én selv, men som samtidig har en anden historik og en anden kultur.
”Det har givet mig nye perspektiver på, hvordan LM skal gribe vores nationale strategi an,” fortæller han.
Smittende passion for Rosenius
Meget af tiden foregik ude i den islandske natur, hvor mange af samtalerne fandt sted, og præsten Magnus Persson prædikede i løbet af dagene.
Han opfordrede de lutherske ledere i Norden til at være i bevægelse og være mere spontane og nærværende som ledere.
Magnus Persson har tidligere været præst i pinsekirken i Sverige, men efter et møde med vækkelsesprædikanten C.O. Rosenius’ lære om synd og nåde blev han luthersk.
”Magnus Perssons passion for Rosenius’ teologi har givet mig en fornyet lyst til at dykke ned i Rosenius’ bøger. Og til de kommende prædikener, jeg skal holde, vil jeg tage udgangspunkt i hans kommentarer,” fortæller generalsekretæren.