”Vi gik fra hus til hus og vaccinerede alle børn under fem år.”
Det fortæller missionær Marita Hasselberg om en fire-dages national vaccinations-kampagne i Tanzania mod sygdommen polio, som hun var en del af i maj måned.
Sammen med andre ansatte på Bunda Hospital var hun med de to af dagene på besøg i en række landsbyer i det nordlige Tanzania.
De kørte, så langt de kunne, og alligevel gik de mere end otte kilometer den første dag for at komme til afsidesliggende landsbyer.
”Det var varmt, beskidt og trættende, men også morsomt. Og jeg nød de smukke udsigter over bomulds-, hirse- og kassava-marker,” siger hun.
”Der var også mange gæstfrie mennesker. I et hjem blev vi budt på søde kartofler og græskar. I et andet på ugali og kød.”
Dejligt, at det ikke var en indsprøjtning
Hvert vaccinationsteam bestod af tre-fire personer. En lokal sundhedsmedarbejder, som kendte byen og vidste, hvor der bor børn, en sygeplejerske, som gav vaccinen, og et par personer, som registrerede, at børnene var blevet vaccineret.
Vaccinationen foregik ved, at børnene fik to dråber vaccine i munden.
Både Marita Hasselberg og børnene syntes, at det var virkelig dejligt, at vaccinen ikke blev givet som en indsprøjtning.
”Selv om nogle børn var bange, måske for det ukendte hvide menneske, holdt de hurtigt op med at græde, når de fandt ud af, at det ikke gjorde ondt,” siger hun.
Symboler markerer, om vaccination er sket
Marita Hasselberg fortæller, at efter vaccinationen blev der tegnet symboler på både børn og huse. Begge dele var for at markere, at vaccinationen var sket.
Børnene fik malet spidsen og neglen på venstre lillefinger med sort tus, og der blev sat et flueben på huset med kridt de steder, hvor børnene var blevet vaccineret, og et N(no) de steder, hvor der ikke var børn i familien.
”Så nu står der N på vores dør, fordi om vores børn er voksne og bor i Sverige,” siger den 55-årige missionær med et skævt smil og tilføjer, at det viser, at myndighederne tager det med at gå til alle huse alvorligt.
Tilfælde af polio i nabolande var årsag til kampagnen
Det er Tanzanias sundhedsmyndigheder, der sammen med blandt andet WHO har besluttet at gennemføre vaccinationskampagnen.
Årsagen er, at der har været flere tilfælde af polio i nabolandene mod syd: Mozambique og Malawi, og man gerne vilforebygge, at sygdommen breder sig i Tanzania.
Marita Hasselberg fortæller, at vaccinationsdækningen i Tanzania generelt er meget god, og at vaccinationsprogrammet næsten svarer til de nordiske programmer.
”Men i coronatiden har der været nogle forsinkelser og huller i vaccinationsdækningen, og derfor besluttede man at gennemføre denne vaccinationskampagne,” siger hun.