Kollegiepiger syr kjoler af genbrugstøj

  • af

Et nyt initiativ til at skaffe penge til trængende har set dagens lys på LM’s kollegie i Siem Reap i det nordlige Cambodja.

To af de studerende på kollegiet køber brugt tøj på det lokale marked og syr det om til børnetøj under vejledning af LM-missionær Monica Kronborg.

De har skabt deres eget brand, Khming Khming, som betyder børn på khmer. I logoet er en regnbue, der refererer til Guds løfte om frelse.

Tøjet, som er pigekjoler med matchende hårelastikker til et-toårige børn, skal sælges i Danmark og på den måde skaffe penge til missionsarbejdet.

Kjolerne bliver sendt med missionærkollegaen Dina Burgdorf Jacobsen, når hun og familien om nogle dage rejser hjem, og tanken er, at hun skal forsøge at sælge det, når de skal rundt på møderejse i Danmark.

En måde at bruge min kreative baggrund på til at hjælpe

Monica Kronborg har taget initiativet til syprojektet – en idé, der har været i tankerne længe, fortæller den danske missionær, der er uddannet designteknolog, og som før hun og familien rejste til Cambodja, arbejdede som dekoratør i IKEA.

“Oprindeligt havde jeg tænkt på at lære kvinderne ude i de lokale landsbyer at sy, så de kunne skaffe penge til at leve for. Det er også en måde, jeg kan bruge min kreative baggrund på til at hjælpe andre med.”

Det har dog endnu ikke været muligt, så i stedet er hun startet op i det små med de to piger på kollegiet, hvor der i forvejen var en symaskine og strøm.

Projektet hjælper de lokale og er win-win for alle

Indtil videre har projektet kun kostet indkøb af en ekstra symaskine med overlock og det brugte tøj, som de køber billigt på markedet – samt selvfølgelig den tid, som hun og de to kollegie-piger bruger på det, fortæller Monica Kronborg.

De to piger, 21-årige Ton og 19-årige Sophailin, er udvalgt til projektet af kollegielederen, fordi de er blandt dem, der har mest brug for at tjene penge for at kunne fortsætte deres studier, og fordi de har flair for at sy.

Pigerne får et mindre beløb for hver kjole, de syr. Resten af beløbet kommer til at gå til at skabe kontakt til lokalbefolkningen, hjælpe trængte og styrke det evangeliserende arbejde, der allerede er i gang. Og det er win-win for alle, mener den danske missionær.

Lærer at passe på miljøet og bidrage til missionsarbejdet

“Pigerne lærer nogle færdigheder, som de kan tage med sig resten af livet. Og så lærer de at bidrage til missionsarbejdet og hjælpe deres landsmænd, som har brug for det.”

Desuden er projektet med at sy noget nyt ud af genbrugstøj med til at gøre cambodjanerne bevidste om at passe på miljøet, understreger hun.

“Det er jo noget, der er meget oppe i tiden, men herude flyder det med skrald overalt, så det er godt at lære de unge, at noget kan genbruges.”

Lokal café i Siem Reap vil sælge kjolerne videre

Monika Kronborg arbejder videre med, hvordan de færdige kjoler i fremtiden skal kunne transporteres til Danmark og blive solgt her. 

Foreløbig har hun fået kontakt til en lokal café i Siem Reap, som har vist stor interesse for at sælge kjolerne videre.

“Jeg var derinde en dag sammen med min lille datter, Manola, som havde en af kjolerne på. Den kvindelige ejer af caféen, som er fra Norge, var helt vild med kjolen og spurgte, hvor jeg havde købt den. Hun ville gerne sælge dem i sin butik.”

> Læs mere om LM’s arbejde på kollegierne i Cambodja.

Herunder ses de to piger – Ton og Sophailin – i gang med at måle op til nye kjoler.