Privat donation gav mad til fattige i Phnom Penh

  • af

Corona-situationen er forværret gennem det seneste halve års tid i det østasiatiske land, Cambodja, og det har forøget fattigdommen blandt befolkningen.

Det fortæller den danske missionær Jesper Hansen, der sammen med sin hustru Sara og parrets to børn, Gustav og Johanne, er udsendt af Luthersk Mission til Cambodja.

Han arbejder for organisationen Flame, der tilbyder uddannelse til børn og unge fra fattige familier, og de modtog for nylig en stor donation fra en anonym giver, som gjorde det muligt at uddele mad til nogle af byens fattigste.

Pengegaven blev brugt til at købe ris, sardiner, olie og nudler, og maden blev delt ud fra Flames center i hovedstaden til nogle af de familier, som organisationens medarbejdere vurderede havde mest behov for hjælp. 

Hårdt at møde mennesker i så dyb fattigdom

Her mødte Jesper Hansen blandt andet en ung mor, der kom sammen med sin lille datter for at hente mad.

“Hun lever af at gå rundt med sin store trækvogn og samle skrald, der har værdi, som for eksempel plastikflasker, papkasser eller metalstykker.”

“Det er virkelig underligt at stå over for så dyb fattigdom – simpelthen fordi leveforholdene er så meget dårligere end vores egne, så vi ikke rigtig kan sætte os ind i det,” fortæller han.

Særligt udfordrende i en tid med corona-nedlukninger

En anden, han talte med, var en mand, der tjente penge som daglejer ved at transportere ting bagpå sin flyttevogn, som han trækker med en motorcykel.

“Han bor sammen med et af sine otte børn i Phnom Penh, mens moderen bor med resten af børnene på landet. Normalt har han en to-tre jobs om dagen, og det giver ham en dagløn, der svarer til omkring 35 danske kroner.”

For disse familier, der lever af dag-til-dag-arbejde, har de hårde corona-nedlukninger i landet gjort det vanskeligt for dem at skaffe penge til mad og andre livsfornødenheder.

Mad nok til at forsøge en hel familie

Normalt laver Flame ikke direkte nødhjælpsarbejde i byen, men arbejder i stedet mere langsigtet for at uddanne børn og unge i byens slumområder og på den måde være med til at forebygge fattigdom.

De store nedlukninger på grund af corona har dog affødt et akut behov for mad i flere dele af byen.

Derfor har organisationen ad flere omgange uddelt nødhjælpspakker med forsyninger, der er nok til at forsørge en hel familie igennem en periode.

> Læs mere om organisationens arbejde her.