Skøjtebanen trækker byens børn til

  • af

”Der kommer masser af børn på vores skøjtebane, lige så snart den er åben.”

Det siger Maiken Hadberg, der har været missionær i byen Khovd i det vestlige Mongoliet siden august 2019. Her var hendes primære opgave at være lærer for missionærfamilien Olofsons tre børn.

Hun er udsendt af Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM), og den skøjtebane, hun taler om, bliver anlagt på NLM’s grund i byen hver vinter.

En af de norske missionærer er tidligere ishockeyspiller, og han har indrettet skøjtebanen og købt en masse skøjter og hockeystave, som han stiller til rådighed for de lokale børn i området, fortæller hun.

Gratis aktivitet trækker børnene til

Der er skolepligt i Mongoliet, så alle børn går i skole. 

Men skoletiden er begrænset med korte skoledage og lange ferier både vinter og sommer, og der er ikke mange arrangerede aktiviteter for børnene efter skoletid.

Mange børn går bare rundt på gaden og passer sig selv i mange timer, og skøjtebanen trækker børnene til, fordi det er en gratis aktivitet, der ikke kun er for de privilegerede.

Derfor kan der sagtens komme 150-200 på skøjtebanen i løbet af en dag. 

Udvidede aktiviteter og fællesskab for børn

Siden januar har Maiken Hadberg opholdt sig i Danmark. Mongoliet blev lukket ned på grund af corona, og der var ingen muligheder for at samles og lave aktiviteter – hverken for børn og unge eller i kirken.

Hele foråret har hun imidlertid arbejdet med en udvidelse af skøjtebane-projektet, som NLM har godkendt.

”Vi håber på at kunne købe en stor grund lige ved siden af, hvor vi bor. Her vil vi skabe rammer til udvidede aktiviteter og fællesskab for børn,” forklarer hun.

Som det ser ud nu, håber og tror hun, at hun kan vende tilbage til Khovd i august.

Skøjtebanen skal være det naturlige mødested

Visionerne er, at skøjtebanen bliver det naturlige sted, hvor både kristne og ikke-kristne mødes og møder forkyndelse fra lokale. 

”Rigtig mange, der bliver kristne, gør det, fordi der er opbygget gode relationer til kristne mennesker,” siger Maiken Hadberg.”

”Vi vil gerne skabe relationer til et sted, frem for til missionærer, der rejser igen. Og til den lokale kirke frem for til udlændinge.”

Være med til at skabe rammerne

Maiken Hadberg taler kun ganske lidt mongolsk, og som udlænding har hun heller ikke lov til at forkynde for børn under 18 år.

”Men der er ikke noget i vejen for, at jeg kan være med og være med til at skabe rammerne,” siger hun.

”Vi arbejder på at få den lutherske kirke i byen involveret i projektet, sådan, at det er dem, der står for det i vores rammer.”